Dette bør du tenke på neste gang du skal ha nytt kamera

Det nærmer seg midtveis i sommerferien, og om du ikke har brukt opp alle feriepengene på ferie kan det være aktuelt å bruke det som er igjen på et nytt kamera. Sammen med julen er sommeren den tiden på året hvor det selges mest fotoutstyr, noe som står i direkte sammenheng med ferie og litt ekstra penger på kontoen i form av feriepenger. Er du på jakt etter et nytt kamera, men er litt usikker på hva det er du faktisk trenger? Fortvil ikke, vi hjelper deg. Her har vi fire kjappe råd til deg som vil kjøpe det et nytt kamera i sommer.

NB!

Dette er bare generelle råd, og det er ikke sikkert at alt passer for deg. Vi kommer heller ikke med konkrete kjøpsråd til spesifikke kameramodeller i denne oversikten, da anbefaler vi heller at du tar turen til vår kuppside, som består av konkrete modeller som vi mener er gode kjøp til en fornuftig pris. Vi har også skrevet en guide om hvordan du kan gjøre et godt kamerakjøp.

Råd 1: Ikke kjøp deg et speilreflekskamera

Ved mindre du har som hobby å fotografere Vålerengas ishockeykamper på Jordal Amfi, trenger du ikke å kjøpe deg en speilrefleksmodell om du er på jakt etter et nytt kamera i dag. Selv om speilreflekskameraer har vært synonymt med kvalitet i årevis, sammen med oppfatningen av at slike kameraer gir bedre bilder enn kompaktkameraer, er det egentlig svært få som har bruk for et.

Pentax K-30 - Digitalt speilreflekskamera

Pentax K-30 er et svært godt speilreflekskamera, men de færreste trenger egentlig en slik modell.

For det første har ikke kameraets speil noe som helst å si for bildekvaliteten. Det er bildebrikken og kameraets optikk som avgjør om kameraet har god bildekvalitet eller ikke, samt bildebrikkens størrelse. Det er sistnevnte som tidligere har vært hovedårsaken til at speilreflekskameraer har vært å fortrekke fremfor mindre kompaktkameramodeller, men i dag får man kjøpt flere kompaktkameraer og speilløse systemkameraer som både har like stor bildebrikke, og langt på vei bedre bildekvalitet, enn hva man finner i modeller med speil til samme pris.

Et annet viktig poeng er at man ofte får mer for pengene om man velger å gå for en speilløs modell. Blant speilrefleksmodellene er det noen store aktører som dominerer, og deres modeller bærer preg av manglende konkurranse. Mange produsenter kjemper imidlertid om å bli kongen på haugen blant de speilløse systemkameraene, noe som i svært stor grad kommer forbrukerne til gode. Man kan derfor få et speilløst kamera med mange avanserte funksjoner til en god pris, funksjoner som egentlig hører hjemme i langt dyrere modeller.

Samsung er en av produsentene som jobber hardt for å bli kongen av det speilløse markedet. Det kommer forbrukerne til gode. Her er NX300 avbildet.

Samsung er en av produsentene som jobber hardt for å bli kongen av det speilløse markedet. Det kommer forbrukerne til gode. Her er NX300 avbildet.

Råd 2: Ikke kjøp et kamera som koster mer enn ti tusen kroner

Foto er ingen billig hobby, og det er lett å bli fristet til å kjøpe mer utstyr og dyrere kameraer enn man kanskje hadde tenkt seg. Derfor er neste tips ganske greit: ikke bruk for mye penger på et nytt kamera. Det at et kamera er billig i dag, betyr på ingen måte at det er dårlig. De dyrere modellene er bedre og har flere funksjoner, men de er ikke nødvendigvis mest kamera for pengene. De aller fleste klarer seg imidlertid fint med en svært rimelig modell, som gir fotoglede og bildekvalitet i massevis.

Vi anbefaler heller at du bruker pengene dine til å kjøpe et rimelig kamerahus og heller legger litt penger i et litt dyrere objektiv. Ikke motsatt. På flyplassen på Samos snublet vi over fyr som hadde investert i Nikons imponerende fullformatsmodell, D800. Han hadde imidlertid ikke fulgt Nikons anbefaling om å oppgradere til Nikon-optikk som tåler kameraets vanvittige oppløsning på 36 megapiksler, men gikk i stedet rundt med et Nikon AF-S DX Nikkor 18-70mm objektiv som ikke engang er laget for fullformatskameraer. Da kan man begynne å snakke om at man ikke utnytter kameraets fulle potensial.

Nikon D800 - Digitalt speilreflekskamera med fullformatsbrikke

Nikon D800 krever sitt av fotografen – og optikken man bruker.

Råd 3: Kjøp deg et vanlig kompaktkamera

Svært mye har endret seg de siste 3-4 årene hva angår fototrender og teknologi. På starten av 2010-tallet slet bransjen med lite innovasjon og inspirasjon på kompaktkamerafronten, og ingen kamerajournalist med vett og forstand ville anbefale en gryende fotoentusiast å kjøpe noe som helst for form kompaktkamera. I 2014 er ting veldig annerledes. Bransjen har i noen grad klart å revitalisere kompaktkameramodellene på en positiv måte, og per i dag finnes det flere svært gode alternativ i denne klassen.

Om du har lyst til å legge litt penger i et nytt kamera, kan et avansert entusiastkompakt være det beste alternativet for deg. Flere av modellene har fått større bildebrikke enn hva man vanligvis finner i slike kameraer, eksempelvis Sony RX100 Mark III, som har like stor bildebrikke som Nikons speilløse systemkameraer. Disse bildebrikkene gir svært god detaljgjengivelse og støyhåndtering i lite lys, og byr på mer enn god nok kvalitet for folk flest. I tillegg er de fleste av disse modellene utstyrt med spesielt lyssterk optikk, en stor fordel som mange ikke tenker på. Statistisk sett velger få å oppgradere fra kitobjektivet når de kjøper et systemkamera, og objektivene som følger med de aller fleste av disse modellene er svært dårlige. Derfor kan et lyssterkt objektiv på et kompaktkamera gi bedre bildekvalitet enn hva man får med konkurrerende systemmodeller med kitoptikk.

Sony RX100 Mark III - kompaktkamera i entusiastklassen.

RX100 Mark III er utstyrt med en svært avansert sprettoppsøker

Langt på vei fremstår mange av entusiastkompaktene som bransjens mest moderne kameraer. Flere av de er utstyrt med avanserte hybridsøkere, eller elektronisk søkere med svært høy oppløsning. Kombinert med mange avanserte funksjoner, moderne delingsteknologi og en beskjeden størrelse er nok dette kameraer som folk flest bør titte nærmere på nå som feriepengene har tikket inn på kontoen.

Råd 4: Ikke kjøp et kamera uten å prøve det først

Kort oppsummert er det et hav av ulike produsenter og modeller å velge mellom, og det er ikke sikkert at disse rådene passer for akkurat deg. Det beste tipset har vi imidlertid spart til slutt: Dra til en fotobutikk og prøv de ulike modellene. Kjenn hvordan de sitter i hånden, hvordan de er å bruke og hvor enkle de er å lære seg. Kjøp det kameraet du liker best, det er det du kommer til å bruke. Det er ingen vits å kjøpe et kamera som uansett blir liggende hjemme fordi det ikke passet deg og ditt bruk.

Les mer: Slik gjør du et kameravarp

Finn gode tilbud på fotoutstyr på våre kuppsider.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.

6 thoughts on “Dette bør du tenke på neste gang du skal ha nytt kamera

 1. Sitat:
  “.. i dag får man kjøpt flere kompaktkameraer og speilløse systemkameraer som både har like stor bildebrikke, og langt på vei bedre bildekvalitet, enn hva man finner i modeller med speil til samme pris.”

  “Et annet viktig poeng er at man ofte får mer for pengene om man velger å gå for en speilløs modell. ”

  Ikke riktig med dagens priser i hvertfall! Faktisk så er speilløse systemkamera med søker overpriset i forhold til speilrefleks. Speilløse kamera burde vært billigere. Se f.eks på Nikon D7100 mot X-T1. Den gode grunnen for IKKE å velge speilrefleks er et mindre og lettere system.

  Sony RX100 III er ikke spesiellt billig, man betaler derimot ekstra for at det skal være lite.

  • Vi skriver ikke i artikkelen at ALLE speilløse er billigere enn speilreflekser. Det vi skriver er at “… man ofte får mer for pengene om man velger å gå for en speilløs modell.”

   Ofte. Ikke alltid. Og vi skriver senere at “mer for pengene” her gjelder avanserte funksjoner, ikke nødvendigvis bildekvalitet, hastighet eller byggekvalitet, for å nevne noe.

   Det som er poenget her er at det er forholdvis lite innovasjon som går inn i speilreflekser i forbrukersegmentet, sammenlignet med det som inngår i speilløse i samme segment – ikke at speilreflekser alltid er dyrere enn speilløse.

   (For øvrig er de billigste speilløse kameraene så godt som konstant billigere enn de billigste speilrefleksene, men begge deler er ofte svært gode tilbud åkkesom, så hvem bryr seg egentlig?)

Leave a Reply