Det ER størrelsen det kommer an på

I alle fall når det gjelder piksler og bildebrikker, og det er noe mellomformatprodusentene vet godt. I midten av april lanserte Pentax etterfølgeren til sin forrige suksess på mellomformatfronten, og alt tyder på at de sitter på en vinner også denne gangen.

Litt historikk

Pentax vil ikke ut med hvor mange eksemplarer de har solgt av forgjengeren, 645D, per dags dato, men det er ingen overdrivelse å kalle den en salgssuksess likevel. Da den ble lansert ble den ikke lansert i USA, fordi Pentax’ beregnet at det ville være etterspørsel nok til å selge ca 30 eksemplarer der. Vel, etter et år eller to på markedet i Europa var det ca 500 stk som var solgt bare her, så ikke overraskende ble 645D også lansert over dammen.

Undertegnede testet i sin tid 645D, og det var stort sett bra saker det. Det feide det meste i sin prisklasse av banen, og sammenlignet man på ytelse var det for det meste betydelig billigere enn konkurrentene. Og bedre, på mange områder.

645Z_front_wo_lens__copie

Nytt på det meste

Det nye kameraet, 645Z, er imidlertid forbedret på omtrent alle punkter. Ikke alle, men nesten.

645D var for eksempel svært solide saker, og var beskyttet mot fukt og støv, noe som er videreført i det nye kameraet.

645Z har imidlertid fått 51.4 megapiksler på en bildebrikke som måler 43,8 x 32,8 mm, en størrelse som slår det meste annet i denne prisklassen ned i støvlene. Sammenlignet med Nikon D800 er dette en brikke som er 66% større, og som faktisk har 17% FÆRRE piiksler per kvadratmillimeter enn Nikons oppløsningsmonster. Sammenlignet med en APS-C brikke med 24 megapiksler er 645Z utstyrt med nesten fire ganger større bildebrikke, og en pikseltetthet på noe over det halve. I tillegg er 645Z ikke utstyrt med et lavpass-filter, slik at detaljoppløsningen blir enda litt bedre. Alt ligger med andre ord til rette for høy bildekvalitet.

645Z_cold_proof_image

Ett av problemene 645D hadde var den temmelig begrensede maksimale ISO-verdien på 1600. Pussig nok, egentlig, siden bildestøyen var relativt godt under kontroll. 645Z, derimot, har fått maksimal ISO på 208 400.

Ellers er 645Z i stand til å skyte 3 bilder i sekundet (maks 10 bilder etter hverandre i RAW eller 30 i JPG), såvel som å filme i full-HD.

I liveview kan man benytte kontrastbasert fokus, men bruker man i stedet den optiske søkeren har man tilgang til 27 fasedetekterende autofokuspunkter, 25 av dem av kryss-typen.

Batteriet skal være godt for 650 bilder per lading, ifølge Pentax.

Med plass til to minnekort har man lagringsmulighetene på plass, og setter man et Pentax Flu Card 16GB kort i 645Z kan man også fjernstyre kameraet fra en smarttelefon.

Innebygget HDR-funksjon er også på plass, og ifølge Pentax skal den også fungere når man bruker RAW-format.

645Z_Modedial

Ikke bare bildebrikken som er stor

Pentax 645Z er intet lite kamera. Det veier faktisk et lite hakk over halvannet kilo, og da kommer vekten av objektivet i tillegg. Man kan bære seg skakk av mindre.

Vekten til tross, takket være den nye autofokusen, forbedringen i ISO-verdi og ikke minst på grunn av Pentax’ berømte robusthet, er 645Z langt fra et rent studiokamera som ikke tåler å bli tatt med på tur. faktisk er det godt mulig dette vil finne sin nisje hos fotografer som både fotograferer i studio, såvel som i skog og hei. Det er ikke noe billig kamera, men det er fortsatt billigere enn sine nærmeste konkurrenter, og for fotografer som da kan bruke ett kamerainnkjøp til å dekke to ulike behov, er valget sannsynligvis nettopp blit atskillig lettere enn det var før 645AZ ble sluppet.

Pris ved lansering:

Pentax 645Z kommer på markedet i løpet av mai 2014 og vil bli priset omtrent slik:
– Kun kamerahus: kr 88.999,-
– Med DFA 55mm F/2.8: kr 100.199,-

Se spesifikasjoner og flere bilder på produktsiden for Pentax 645Z

Are er utdannet fotograf og har hatt fotodilla siden nittitallet. Han har tidligere vært journalist og redaktør i Akam.no i til sammen syv år, og er nå sjefredaktør i f32.no ved siden av dagjobben som en av flere redaktører av helsenorge.no. Han har også vært sjefredaktør for Visitnorway.com. Han har generelt alt for mange kameraer, av alle mulige systemer - og alt for lite tid til å bruke dem.

Leave a Reply