Denne mobiltelefonen har samme bildebrikke som Sony RX100

Flere har prøvd seg, men etter vår mening har ingen ennå klart å lage en kameratelefon som er tilfredsstillende. Verken Samsungs forsøk med Galaxy Cam etc, Nokias 41-megapikslers monstre, eller Sonys klistre-på-en-ekstra-modul-løsning har vært i nærheten av gode nok. Det har alltid vært ett eller annet problem som har gjort det upraktisk eller beint frem teit.

Men nå har endelig en løsning sett dagens lys, som vi faktisk vurderer å ha litt tro på. Og den kommer ikke fra noen du er vant til å tenke på som mobilprodusent:

Panasonic Lumix DMC-CM1

Joda, med sine 21 mm er den betydelig tykkere enn de fleste andre kameramobiler, men her finner vi faktisk både et interessant kamera, på ene siden, og en topp-spekket smartmobil på den andre. Bokstavlig talt. Se bare her:

LUMIX DMC-CM1 Image 6

Kamerabiten

Som nevnt har CM-1 samme 20 megapikslers 1″ CMOS bildebrikke som vi finner i Sonys RX100-kameraer, og de 21 millimetrene i tykkelse har Panasonic klart å stappe inn et Leica-objektiv med en brennvidde tilsvarende 28 mm ved fullformat.

Selv om kameraet ikke har noe zoom, gir den store oppløsningen på bildebrikken gode muligheter for en fungerende og brukbar “digital zoom” (som jo ikke er en zoom i det hele tatt, men en beskjæring av bildet).

Rundt objektivet sitter et kontrollhjul, mye likt det vi finner på Canons S-serie, og en del andre, som kan brukes til å justere ting som lukkertid, ISO, blender, og så videre.

ISO er justerbar fra 100 til 25 600 og selvsagt har kameraet også RAW-støtte.

På videofronten tar kameraet opp i 4K UHD, og da er det jo greit at det støtter micro-SD minnekort på opp til 128 GB.

LUMIX DMC-CM1 Image 5

Mobilbiten

Mobilbiten er også ganske imponerende, etter dagens standard: En skjerm på 4.7″ med 1920 x 1080 oppløsning er ganske bra, og faktisk bedre enn Samsungs Galaxy Alpha som nettopp er annonsert.

Mobilen har Android 4.4 og 2 GB RAM, og et innebygget minne på 16 GB. Det hele drives av en Qualcomm Snapdragon S801 quad-core prosessor, og batteriet er oppgitt til 2600 mAh.

Pris og tilgjengelighet

Så var det aberet da: Mobilen kommer ikke til Norge. I alle fall ikke med det første. Den blir å finne i enkelte land i EU sånn i første omgang, så skal du ha den må du kjøpe utenlands. Prisen er ennå ikke spikret, men ryktene sier noe rundt 900 Euro.

Oppdatering

Vi fikk snakket litt med Panasonic på Photokina, og de kunne opplyse at CM1 i deres systemer er definert som et kamera – ikke en telefon. Dermed er det faktisk et (lite) håp om at den en gang kommer til Norge. I første omgang er det imidlertid Frankrike og Tyskland som får muligheten til å kjøpe godsaken.

LUMIX DMC-CM1 Image 2

LUMIX DMC-CM1 Image 3

LUMIX DMC-CM1 Image 1

LUMIX DMC-CM1 Image 7

Are er utdannet fotograf og har hatt fotodilla siden nittitallet. Han har tidligere vært journalist og redaktør i Akam.no i til sammen syv år, og er nå sjefredaktør i f32.no ved siden av dagjobben som en av flere redaktører av helsenorge.no. Han har også vært sjefredaktør for Visitnorway.com. Han har generelt alt for mange kameraer, av alle mulige systemer - og alt for lite tid til å bruke dem.

One thought on “Denne mobiltelefonen har samme bildebrikke som Sony RX100

 1. Har til d.d. ikke kjøpt en eneste smartphone, da jeg ikke synes noen av de har “godt nok” kamera, ennå….
  Den dagen det kommer en smartphone med et “godt nok” kamera, ja da “kan” det bli handel….
  Må nok vente “en stund” ennå….., trur eg..
  Ser riktignok at Panasonic nå kommer med denne CM1, men iflg. en annen artikkel fra Photokia jeg leste igår, spiser den visst batteriet til frokost, så….. Ellers så virker den jo faktisk å være lovende, i og med at det her legges mest vekt på kameradelen…

  Kan godt vente lenge, jeg…
  (For en god nok mobiltelefon til å ringe/sende meldinger med har jeg jo selvsagt, og gode kameraer likeså..).. 😉

Leave a Reply