Denne bildebrikken har 250 megapiksler

Megapikselracet er et løp som aldri slutter, og Canon plasserte seg akkurat helt først, med en bildebrikke som i følge Canon selv har verdens høyeste antall piksler på en bildebrikke som er mindre enn fullformat.

Mandag tråkket Canon på gassen i megapikselracet og presenterte en CMOS APS-H-brikke med hele 250 (19 580 x 12 600 piksler) av dem.

APS-H-brikken er som nevnt mindre enn 35 mm fullformat, men større enn APS-C, og vanligvis finner du den typen brikke i kameraer som Canon EOS 1D Mk III og IV. Det er altså snakk om en brikke du finner i helt ordinære digitale speilreflekskameraer – i den grad du kan kalle tidligere flaggskip for ordinære.

Prototypekamera med Canon EF 50mm f/1.2L påmontert.

Prototypekamera med Canon EF 50mm f/1.2L påmontert.

Akkurat hvordan de har fått det til forteller dem ikke, men basert på pressemeldingen kan det tyde på at teknologien har tatt et stort steg framover. 250 megapiksler er veldig, veldig mange. Det er faktisk hele fem ganger så mye som Canons fullformat megapikselmonster Canon EOS 5Ds (50,6 megapiksler).

Men hva kan det brukes til?

Ifølge Canon selv har de ved å kombinere optisk og digital zoom tatt bilde av et fly ca 18 kilometer unna, og kunnet tyde bokstavene på flykroppen. Dette høres imponerende ut, men vi stiller oss spørsmålet “hva skal man med så mange megapiksler?”. Canons svar på det er blant annet i måleinstrumenter som krever ekstrem oppløsning, eller for overvåkningsformål.

Vi kan også se for oss at dette kan brukes i flyfoto. Ved å ha såpass mange piksler å ta av kan du beskjære bildet såpass at du ikke mister spesielt med skarphet selv når du kommer ned på nivå med “vanlige” kameraer og bildebrikker.

I tillegg kan det være interessant i videofilming. Se for deg en film der du har brukt hele brikken og i etterkant velger ut et område som tilsvarer 4K-video som du enten beskjærer eller forstørrer til.

Om dette noen sinne dukker opp i et kommersielt kamera er ennå ikke helt sikkert. Det viser uansett at Canon har teknologien til å lage slike monstre. En annen bekymring er om dagens objektiver takler oppløsningen, eller om det må egne objektiver til for å kunne virkelig utnytte en slik brikke.


Diskutér denne artikkelen i forumet her.

Eivind er fast inventar på Ullevaal stadion og Jordal Amfi i egenskap av fotograf og generell sportsidiot, selv om han fotograferer det aller meste, fra landskap til sport. Eivind fotograferer for det meste digitalt, men han er ikke fremmed for å dra fram filmrullene og det analoge kameraet om anledningen byr seg. Eivind har en bachelorgrad i digitale medier og en mastergrad i medievitenskap.