Carl Zeiss lanserer ny objektivserie

Carl Zeiss annonserte forrige uke en ny objektivserie spesielt rettet mot digitale speilreflekskameraer, og avslører samtidig at de ikke ønsker å fornye seg noe særlig.

“Milvus” er navnet på den nye serien og kommer kun i Nikon- og Canon-fatning. I utgangspunktet kan dette virke litt snevert, men tatt i betraktning at det er kun de to selskapene som per nå produserer digitale fullformat speilreflekskameraer er det ikke så rart. Objektivene dukker opp i 21 mm f/2, 35 mm f/2, 50 mm f/1.4, 85 mm f/1.4 og to makro-objektiv 50 mm f/2 og 100 mm f/2.

Hele Milvus-familien på ett brett.

Hele Milvus-familien på ett brett.

Objektivserien er i klassisk Carl Zeiss-stil laget i metall, og utformet i samme design som Otus-objektivene. Det er med andre ord en futuristisk design Carl Zeiss har begitt seg ut på. Det er på mange måter også det eneste futuristiske med denne serien. Selv om de har digitale kontakter, noe som gjør at informasjon fra objektivet blir overført til kameraet, så mangler det noe som Carl Zeiss aldri har virket særlig interessert i: Autofokus.

Joda, vi vet at Carl Zeiss har objektiv med autofokus i Sonys E-fatning og Fujifilms X-fatning. Det hjelper dog lite da alle de andre fatningene er fastlåst i manuell fokus. Hvorfor vil ikke Carl Zeiss ha autofokus? Mange mener at autofokus vil gå på bekostning av skarpheten i objektivet. Carl Zeiss Milvus’ serie er nok også i ypperste klasse når det kommer til akkurat det. Problemet er å få utnyttet denne skarpheten. Manuell fokus og en søker som er uegnet til manuell fokusering kan bli en dårlig kombinasjon på lave blenderverdier.

Les mer: Sony girer opp

Selv om vi syns autofokus godt kunne vært en del av spesifikasjonen så ser vi en rekke andre ting vi er veldig fornøyd med. Bedre værtetting og visstnok millimeterpresis fokusring. Spesielt fokusringen er vi veldig spent på med tanke på manglende autofokus. Noen som ikke er så opptatt av autofokus er profesjonelle videografer. For dem kan denne objektivserien være en virkelig schläger. Det samme kan fotografer med en hang til makrofotografi.

Prismessig skal serien ligge  på et normalt Carl Zeiss-nivå. Ubekreftet skal prisene gå fra 11.299 for 35 mm f/2 til 18499 for Carl Zeiss Milvus ZE 85 mm f/1.4. Objektivene skal være klare for levering fra oktober av, men dette er heller ikke bekreftet.


Diskutér denne artikkelen i forumet her.

Eivind er fast inventar på Ullevaal stadion og Jordal Amfi i egenskap av fotograf og generell sportsidiot, selv om han fotograferer det aller meste, fra landskap til sport. Eivind fotograferer for det meste digitalt, men han er ikke fremmed for å dra fram filmrullene og det analoge kameraet om anledningen byr seg. Eivind har en bachelorgrad i digitale medier og en mastergrad i medievitenskap.