Canons entusiast – er den god nok? Vi ser nærmere på G1X MK II

Da Canon lanserte Powershot GX 1 for to år siden, var det mange som rynket på nesen. Trenden med speilløse systemkameraer hadde for alvor tatt av, og den ene etter den andre av konkurrentene lanserte sine systemkameramodeller uten speil i kampen om å vinne tronen i dette markedet. Canon satt imidlertid på gjerdet som den siste av de store kameraprodusentene og mange forventet nok at Canon skulle slippe sin etterlengtede speilløse modell på CES dette året.

Canon valgte imidlertid en annen strategi, og G1 X så dagens lys til en blandet mottagelse. Kameraet fremstår i første omgang som et G-kamera på steroider og med unntak av en relativt stor bildebrikke var fint lite annet ved kameraet som var nevneverdig imponerende. Med en brennvidde tilsvarende 28 mm på vidvinkel til 112mm på full tele, var det nok mange som heller skulle sett at Canon hadde ofret litt av telelengden og heller gitt kameraet en bedre vidvinkel. Lysstyrken var heller ikke særlig imponerende, med f2.8 på vidvinkel til f5.8 ved full tele. Alt i alt fremsto kameraet som et Canon G12 med en større bildebrikke og med dertil større objektiv, og de fleste avskrev øyeblikkelig at kameraet var en seriøs konkurrent til de speilløse modellene fra Olympus, Panasonic, Sony og Nikon.

G1 X, kameraet som falt mellom to stoler

Canon G1 X - Et entusiastkamera i kompaktklassen

Canon G1 X – Et kamera som falt litt mellom to stoler

Canon valgte å lansere et kamera som langt på vei ble kannibalisert av sine egne søsken. Prisdifferansen ned til lillebror G12 var altfor stor og G1 X klarte ikke å utnytte sin store bildebrikke på en hensiktmessig måte. Dette skyldes i all hovedsak kameraets lyssvake optikk, som ikke sto i forhold bildebrikken. G12 ble etterhvert erstattet av det langt mer moderne G15 bare måneder senere, og dette kameraet kunne skilte med f1.8 på vidvinkel og f2.8 på full tele. På andre siden kostet G1 X mer enn innstegsspeilrefleksene, som langt på vei fremsto som bedre kjøp med høyere bildekvalitet og tilgang til utskiftbar optikk.

G1 X MK II – Et langt mer spennende kamera

I stedet for å skrote hele prosjektet dro Canon opp ermene og lanserte G1 X MK II, som ved første øyekast fremstår som kameraet G1 X burde ha vært. Optikken har blant annet blitt byttet ut, og som nå blitt langt mer Lyssterk. Største blender er f2 på vidvinkel, og på full tele er blenderen forbedret fra f5.8 til f 3.9. For å klare dette endret Canon kameraets brennvidde fra 28-118mm, til 24-120mm tilsvarende 35 mm formatet. Med andre ord har Canon gitt kameraet bedre vidvinkel, bedre tele og mer lysstyrke, noe vi må anse som en svært god oppgradering.

Canon Powershot G1 X Mark II - Et forbedret kompaktkamera for entusiaster

Canon -Powershot G1 X Mark II – Alt G1 X burde ha vært.

Selve kamerahuset er mer renskåret, og fremstår som vesentlig mindre enn sin forgjenger. For å være ærlig gir G1 X MK II mer inntrykk av å være nærmere i slekt med Canon S-serie, og ikke en modell i G-serien. Fraværet av den optiske søkeren gjør kameraet lavere, og det redesignede grepet gjør også at kameraet fremstår som mindre. Borte er også det doble hjulet på topplaten, og vi er mye mer fornøyd med det lille programhjulet som har blitt plassert helt ytterst til høyre. På GX 1 var programhjulet plassert oppe på et større hjul som ga fotografen direkte tilgang til eksponeringskompensasjon. Canon har på MK II valgt å fjerne både dette hjulet og frontrullehjulet ved grepet. Sistnevnte er imidlertid erstattet med et ekstra rullehjul plassert ytterst på objektivet sammen med klikkrullehjulet som ble introdusert med GX 1.

Designmessig G1 X MK II gir inntrykk av et kamera som er vesentlig mer kompakt og strømlinjeformet enn sin forgjenger, noe som i stor grad bidrar til å gjøre kameraet mer konkurransedyktig mot mindre kompaktmodeller.
PowerShot-G1-X-Mark-II-Lifestyle-011-EVF-DCR

Spesifikasjoner

Canon har helt klart tatt et steg i riktig retning når vi ser på kameraet spesifikasjoner, men for å klare å holde tritt med de beste modellene i denne klassen forventer vi egentlig såpass. La oss se på hva kameraet har å by på sammenlignet med konkurrentene:

Modell Canon G1 X MK II Canon G16 Sony RX100 MK III Fujifilm X20 Nikon Coolpix A
Oppløsning 4160 x 3120 4000 x 3000 5472 x 3648 4000 x 3000 4928 x 3264
Brikkestørrelse 1,5″ (18,7 x 14,0 mm) 1/1,7″ 1″ 2/3″ APS-C
Cropfaktor 1.92x 4.6x 2.72x 3,93x 1.5x
Maks ISO (u/boost) 12800 12800 12800 12800 12800
Maks ISO (m/boost) 25600 25600
Bilder/sek 5 bps 9,3 bps 10 bps 12 bps 4 bps
Prosessor Digic 6 Digic 6 Bionz X EXR 2 Expeed 2
Blitzrekkevidde 6.80 m 7.00 m 15.00 m 7.00 m 11.50 m
Punktmåling Ja ja Ja Ja Ja
Skjermstørrelse 3″ 3″ 3″ 2,8″ 3″
Skjermoppløsning 1,040,000 922,000 1,288,800 460,000 921,000
Touch-skjerm Ja Nei Nei Nei Nei
Skjermtype Hengslet Fast Hengslet Fast Hengslet
Søkerdekning 80% 100% 85%
Søkerforstørrelse 0.59x
Vekt m/batteri 558 gram 365 gram 263 gram 353 gram 299 gram
Batterikapasitet 240 bilder 360 bilder 320 bilder 270 bilder 230 bilder
Ca pris 6800,- 3800,- 7500,- 3900,- 5000,-

Prisene er omtrentlige og var riktige da artikkelen ble skrevet.

Pris

GX 1 MK II er ikke et billig kamera. Det er relativt høyt priset, men ligger prismessig på et nivå som man kan forvente i dette segmentet. Som man kan se av oversikten over er det et relativt stort spenn i pris blant de ulike modellene. Dette skyldes at kameraene har ulik alder, noe som påvirker prisen. Det er helt normalt at kameraprodukter faller en del i pris over tid og dette er viktig å ta med i vurderingen når man skal kjøpe et nytt kamera.

Kameraet som kanskje er mest korrekt å sammenligne med, er Sony RX100 MK III. Kameraet koster rundt 800 kroner mer enn GX 1 MK II, men er også endel nyere. Sammenligner man pris med det andre Canon-kameraet i oversikten, ser man at G16 er vesentlig rimeligere. Den største forskjellen på disse modellene er bildebrikken, skjermen og søker, men begge Canon-modellene har Digit 6 prosessor og relativt like spesifikasjoner. Man bør derfor vurdere nøye hva slags behov man har før man eventuelt bruker de ekstra tusenlappene på G1 X MK II.

Bildekvalitet og fokus

Når det kommer til bildekvalitet er det kameraets bildebrikke sammen med kvaliteten på optikken som er viktigst. Som man kan se av oversikten over varierer bildebrikken størrelse svært mye på du ulike modellene. Canon har valgt å bruke en egen bildebrikke til sine G1 X modeller som er litt mindre enn de man finner i forbrukerspeilrefleksene deres, men som er vesentlig større enn hva man finner i kompaktkameramodellene.

Dette kommer spesielt godt frem om man sammenligner med Canon G16 som har en mye mindre brikke. Tidligere var store bildebrikker synonymt med god bildekvalitet, men de siste 5 årene har det vært en voldsom utvikling på dette området. Resultatet er langt bedre bildekvalitet på mindre brikker, noe som igjen betyr at små kompakte kameraer har mye bedre detaljgjengivelse, dynamikkomfang og støybehandling enn hva man finner på aldrende speilrefleksmodeller med større brikker.

Canon har som sagt puttet en svært stor bildebrikke i G1 X MK II og utstyrt kameraet med deres nyeste bildeprosessor Digit 6. Med større blendere og bedre optikk en den G1 X bør du derfor ikke bekymre deg for dårlig bildekvalitet om du kjøper denne modellen.

Bilde av en and tatt med Canon G1 X MK II digitalt kompaktkamera

Canon G1 X MK II har jevnt over svært god bildekvalitet

Hva angår kameraets fokussystem er vi ikke fullt så imponert. Canon har ligget langt bak de beste konkurrentene på kontrastbasert autofokus i flere år både på nøyaktighet, hastighet og ytelse under dårlige lysforhold. Vi synes autofokusen fungerer greit nok til vanlig bruk, men den jager altfor mye om man prøver å fokusere på ting i bevegelse. Nå er det imidlertid ikke så vanlig å kjøpe entuasiastkompakter når man er sportsfotointeressert, men det er allikevel verdt å merke seg.

Vi har tidvis store problemer med å få fokus til å sitte skikkelig under litt krevende forhold. Dette gjaldt også når vi brukte senterfokus, som i utgangspunktet skal være kameraets mest nøyaktige og beste fokuspunkt. ALt i alt gjør G1 X MK II jobben, men om du stiller store krav til autofokus under krevende forhold bør du kanskje vurdere en annen modell.

Bilde av en sommerfugl

Under vanskelige forhold sliter G1 X MK II med å treffe riktig fokus selv om man bruker kameraets senterfokuspunkt

Skjerm og søker

Canon har gode skjermer på samtlige av sine speilrefleksmodeller, og de har heller ikke spart på kruttet når det kommer til skjermen til G1 X MK II. Skjermen har en oppløsning på over én million subpiklser, som er rikelig med oppløsning på en 3″ skjerm. Kontrasten er klar og god, og skjermens innsynsvinkel fremstår som bra. Den kan imidlertid slite litt ved direkte sollys, men det er relativt vanlig på slike skjermer. Den er i tillegg trykkfølsom, og vi opplever responsen på skjermen som svært god.

Om man er av typen som foretrekker søker tilbyr Canon den elektroniske søkeren EVC-DC1 som ekstrautstyr. Vi har ikke testet denne søkeren og kan dermed ikke uttale oss om den. Prisen på den eksterne søkeren ligger på rundt 2000 kroner og oppover.

Bilde av et kameras digitale LCD-skjerm

GX 1 MK II har en god skjerm som fungerer bra under de fleste forhold

Hastighet og lysmåling

Med sine 5 bilder per sekund i seriemodus er ikke akkurat kameraet noen racer, og sammenlignet med konkurrentene er ikke dette nevneverdig imponernede. Det er imidlertid like raskt som speilreflekskameraene Canon EOS 650D og 700D, så om du vil ha Canon er det denne hastigheten du kan forvente. Vi nikker også anerkjennende mot kameraets punktmåler, en egenskap som er svært fordelaktig ved vanskelig lysforhold.

Blits og batterikapasitet

Blitsen til G1 X MK II er ikke spesielt kraftig og fungerer best som strø eller fyllys i motlyssituasjoner. Den kaster ikke spesielt langt. Kameraet er imidlertid utstyrt med blitssko, så om man ønsker en kraftigere blits er det ikke noe problem å montere opp en ekstern modell.

Batteriet til dagens omtalemodell er langt ifra imponerende. Med et CIPA-tall på 240 bilder per lading er det helt klart i det nedre sjiktet av skalaen, og langt under hva vi forventer fra et kamera med i dette segmentet. Fotograferer du mye er du helt avhengig av et ekstra batteri.

Størrelse og ergonomi

En av de største forskjellene på Mark II modellen sammenlignet med den første G1 X-modellen, er størrelsen. Den nyeste versjonen har et mer renskåret design, og uten den meningsløse optiske søkeren er kameraet blitt merkbart mindre. Et mindre kamera betyr ikke nødvendigvis dårligere ergonomi, og langt på vei er MK II modellen relativt god å holde i. Selve grepet er redesignet, og fremstår som noe mindre enn på forgjengeren. Dette kan forklares i at Canon har valgt å fjerne rullehjulet som var plassert på grepet. Et rullehjul strategisk plassert rundt pekefingeren gjør kamerainnstillinger lettere å endre, men det har flere ganger slått oss at vi ikke savner dette hjulet nevneverdig. Ettersom G1 X MK II ikke har noen standard søker må man uansett følge med på LCD-skjermen når man gjør endringer, og dermed fremstår et slikt rullehjul som unødvendig i våre øyne.

Kameraet er lite, men har en grei ergonomi takket været et utvidet grep på høyre side.

Kameraet er lite, men har en grei ergonomi takket været et utvidet grep på høyre side.

Funksjoner og betjening

På funksjonssiden leverer MK II alt man forventer fra et kamera i denne klassen, og kameraet er enkelt å betjene. Her man brukt et kamera fra Canon tidligere vil man kjenne seg igjen når man betjener kameraet, selv om menysystemet er bygget opp på en litt annerledes måte. Kameraet ligner mye på sine Powershot-søsken i menysystemet, og vi skulle kanskje ha ønsket at det heller hadde adoptert systemet fra de øvrige speilrefleksmodellene til Canon. Det er uansett smak og behag hva man foretrekker, og alt i alt fungerer dette på en tilfredsstillende måte.

Det eneste vi er litt skuffet over blant kameraets funksjoner, er videofunksjonen. Her hadde vi forventet noe mer. Canon har strippet kameraet for alle typer videoinnstillinger, og man kan ikke sette eksponeringen selv som man kan på mange av de andre Canon-modellene. Man kan imidlertid benytte seg av eksponeringskompensasjon for litt manuell kontroll, men det er ikke en veldig god løsning. Er video viktig for deg bør du kanskje vurdere en annen modell enn G1 X MK II.

For å utnytte bruksområde til kameraet har Canon lansert en rekke ekstrautstyr som diverse filtre og et undervannshus om du liker å fotografere under vann. Huset skal tåle trykkbelastningen på ned til 40 meters dyp og koster fra 2500 kroner.

Canon har lansert en del ekstra snacks til GX 1 MK II, blant annet undervannsutstyr, elektronisk søker og filtre.

Canon har lansert en del ekstra snacks til G1 X MK II, blant annet undervannsutstyr, elektronisk søker og filtre.

Hva skjer nå?

Å spå fremtiden har vist seg vanskelig før, og det er ikke enkelt å se hva Canon planlegger videre med G1 X-serien. Det at de har lansert en ny, oppgradert modell tyder på at de har tro på et kamera i dette segmentet, men med relativt like modeller i G-serien er det vanskelig å se hvem som egentlig vil kjøpe dette kameraet, eller en eventuell arvtaker.

Etter å ha brukt kameraet i sommer har vi imidlertid konkludert med én ting: Kameraet er et godt kamera som vil dekke hverdagslige behov for de aller fleste forbrukere, enten de er hobbyfotograf, entusiast eller nybegynner. Spørsmålet er bare om du finner en annen modell som gjør den samme jobben like bra eller bedre, til tilsvarende pris. Per i dag ser vi mange modeller i markedet som tilbyr akkurat det samme som G1 X MK II gjør. Canon må derfor gire opp enda noen hakk før en eventuell ny G1 X-modell troner øverst blant førstevalgene. De er nemlig ikke helt der oppe med denne modellen.

Vi har skrevet om dette kameraet tidligere også:

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.

Leave a Reply