Canon oppgraderer gammel traver

Det har lenge vært spekulert i når Canon skulle oppgradere sin 100-400mm telezoom, og i dag kom nyheten mange har ventet på: Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM.

Siden 1998 har forgjengeren vært en av Canons mest forunderlige objektiver. Optisk har det vært strålende, men for å endre brennvidden måtte man dytte eller skyve i fronten av objektivet. Når du endret på brennvidden ville objektivet enten trekke eller dytte vekk luft. Finurlig, men problematisk. Samtidig som luften ble trukket inn risikerte du også å trekke inn støv. I filmens dager var ikke dette et like stort problem som med dagens digitale bildebrikker, så det var ikke ansett som et så stort problem. Nå er det å få støv på brikka like irriterende som støv på hjernen.

Vekk med skyve-dytte-zoomen

I den nye versjonen er dette endret på. Vekk er skyve-dytte-zoomen, inn har den klassiske zoomringen kommet. Dette er på langt nær like morsomt, men akk så mye smartere. Zoomringen har også fått en egen lås som gjør at du skal unngå å endre brennvidden ved uhell.

Endringen av måten du bruker zoomen er ikke den eneste endringen du finner i versjon II. Av synlige, og praktiske, endringer kan du nå ta av og på, samt rotere, objektivfoten. Dette var kanskje av den mer irriterende sorten tidligere, men dette er nå altså gjort noe med. I tillegg har Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM fått en helt ny solblender. ET-83D er navnet og har fått en konstruksjon som gjør at du kan vri på filtre gjennom en åpning i siden. Du må med andre ord ikke ta den av eller stikke fingrene ned i solblenderen når du vil vri på polafilteret ditt. Praktisk og lurt.

Ny bildestabilisator

Canon EF 100-400mm f4.5-5.6L IS II USM uten solblender

Canon EF 100-400mm f4.5-5.6L IS II USM uten solblender

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM er ikke bare gjort mer praktisk, den er selvfølgelig også oppgradert på det tekniske. Spesielt  bildestabilisatoren er interessant på dette objektivet. Stabilisatoren er av samme type som du finner på de store fastteleobjektivene fra Canon. Den er fire-trinns, og har tre forskjellige innstillinger kontra to på forrige versjon. Den nye innstillingen fungerer under panorering, men inntreffer kun når du tar en eksponering.

Fysisk er den nye versjonen både større, tyngre og lengre enn den gamle. Objektivet veier 1 640 gram med objektivfoten og er 19,3 cm langt. Største diameter er 9,2 cm, mens filterdiameteren er på 77 mm. Tyngre objektiv betyr gjerne en annen optisk konstruksjon også. Versjon II har 21 linseelementer fordelt på 16 grupper, der forrige versjon “bare” hadde 17 elementer i 14 grupper. Antall blenderlameller er også økt fra åtte til ni stykker.

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM skal være i butikkene allerede desember i år, og har fått veiledende utsalgspris på kr 21.499,-.

Eivind er fast inventar på Ullevaal stadion og Jordal Amfi i egenskap av fotograf og generell sportsidiot, selv om han fotograferer det aller meste, fra landskap til sport. Eivind fotograferer for det meste digitalt, men han er ikke fremmed for å dra fram filmrullene og det analoge kameraet om anledningen byr seg. Eivind har en bachelorgrad i digitale medier og en mastergrad i medievitenskap.

Leave a Reply