Canon oppdaterer 35mm-klassikeren

Ryktene har gått lenge, men i dag bekrefter Canon offisielt sin nye, lyssterke 35-millimeter for pressefotografer og andre proffer: EF 35mm f/1.4L II USM. Vi legger merke til en kraftig oppgradert konstruksjon, men også at Canon har valgt å utelate optisk bildestabilisator.

EF 35mm f/1.4L II USM er både større og tyngre enn forgjengeren, med mer glass.

EF 35mm f/1.4L II USM er både større og tyngre enn forgjengeren, med mer glass.

EF 35mm f/1.4L II USM er første objektiv med det Canon kaller Blue Spectrum Refractive-optikk (BR-optikk) – en organisk objektivteknologi som reduserer fargebrytningsfeil ved å bryte blått lys mer effektivt. BR-optikken er integrert i et komplekst linseelement og skal i følge Canon føre til enda bedre skarphet under en rekke motivsituasjoner. Sammen med Canons antirefleksbelegg SWC (Subwavelength Structure Coating) skal denne teknologien bidra til å sikre vidvinkelobjektivet «sensasjonell bildekvalitet» – fremdeles i følge Canon.

35 mm vidvinkel er et typisk reportasjeobjektiv med sin naturlige gjengivelse og moderat vidvinkel. Her forgjengeren, Canon EF 35mm f/1,4L USM. (Foto: Toralf Sandåker)

35 mm vidvinkel er et typisk reportasjeobjektiv med sin kontrollerte dybdeskarphet og moderat vidvinkel. Her forgjengeren, Canon EF 35mm f/1,4L USM. (Foto: Toralf Sandåker)

Den nye 35-millimeteren veier 760 g, og er dermed 180 g tyngre enn forgjengeren. Her er ni blenderlameller (mot åtte), 14 linseelementer i 11 grupper (11/9), litt kortere nærgrense og avansert værbeskyttelse med fluorbelegg på frontlinsen for å tåle røffe forhold. I nyhetsmeldingen retter Canon objektivet direkte mot pressefotografer, som er den målgruppen Canon har lagt vekt på under arbeidet med å utvikle det nye objektivet. Nå var ikke forgjengeren heller noen sinke, og hvis Canon kan holde løftet om bedre kontrast og minimalt med internreflekser, er det mulig vi får se noen brukte 35 mm f/1,4L USM på markedet i oktober.

Med sitt naturlige perspektiv er 35-millimeteren (her forrige versjon) godt egnet også til landskapsbilder. (Foto: Toralf Sandåker)

Med sitt naturlige perspektiv er 35-millimeteren (her forrige versjon) godt egnet også til landskapsbilder. (Foto: Toralf Sandåker)

Prisen viser at dette såvisst ikke er et spareprodukt – Canon antyder en pris på 23.000 kroner inkl. mva. Det er mye, for i denne klassen finnes det sterke konkurrenter både med dyrere og rimeligere produkter – fra mer eller mindre prestisjetunge produsenter. Vi håper å få mulighet til å teste objektivet med nye EOS 5DS – som bør kunne vise hva nykomlingen virkelig duger til.


Diskuter denne artikkelen her.

Toralf er frilans fagjournalist, fotograf og grafisk designer. Forfatter av boken «Se med kamera», skriver artikler og holder foredrag, kurs og workshops om de fleste emner innen bildekommunikasjon. Fast tilknyttet tidsskriftet Fotografi som frilans teknisk redaktør siden 2001, og har jobbet i 35 år med medier, teknologi og kompetanse.