Canon PowerShot G5 X

Canon med los på konkurrentene

Kampen om kompaktentusiastmodellene tilspisser seg ytterligere med de tre nykommere: Ett M-kamera og to nye G-modeller.

En forsiktig oppdatering

Først ut er det nye EOS M-kameraet som bærer navnet M10. Denne modellen er arvtageren til EOS M2, som Canon lanserte i 2013. I kameraet sitter den samme 18 megapiksler APS-C sensoren som man finner i M2, men nykommeren benytter den nye Digit 6 prosessoren som skal gi bedre bildekvalitet, i følge produsenten selv. Dette fremstår kanskje som en litt overraskende nyhet ettersom Canon lanserte M3 i februar med en nyutviklet 24,2 megapiksler bildebrikke.

Bilde av et digitalt speilløst systemkamera fra Canon

Det nye EOS M10

Rent designmessig har det nye EOS M-kameraet lånt enkelte designelementer fra G7 X, og det er renere skåret. Borte er det lille grepet fra M2, så det fremstår som klart at Canon ønsker å holde størrelsen nede i denne serien. Vi har ikke fått prøvd det nye kamerahuset, men vi er litt overrasket over dette valget. Med store objektiver vil man muligens få problemer med å holde kameraet på grunn av skjevfordelingen i vekt, og da hadde kanskje litt friksjon på grepssiden vært å foretrekke.

EOS M10 har den samme 3″ (7,6 cm) trykkfølsomme LCD-skjermen som på forgjengeren, men nytt på denne modellen er at den er hengslet slik at man kan vippe det ut og vekk fra kameraet. Oppløsningen er identisk, med litt over 1 million subpiklser, som bør være mer enn nok for de aller flestes behov.
Sammen med kameraet slipper Canon samtidig et nytt objektiv til sin speilløse serie. Det nye objektivet blir det femte i rekken av optikk med EF-M fatning, og skiller seg fra sine søsken ved at det er sammentrekkbart. Ønsker man et lite og kompakt objektiv bør man gå for denne modellen som kit-objektiv, og det er tydelig at Canon har tatt grep for å være mer konkurransedyktige på størrelse. Flere av de speilløse konkurrentene har tilsvarende objektiver på markedet i dag. Med en brennvidde på 15-45mm, eller 24mm på vidvinkel til 70 mm på full tele omregnet til 35 mm format. Lysstyrken strekker seg fra f3.5 til 6.3 gjennom brennviddeomfanget, og objektivet er utstyrt med både optisk bildestabilisator og STM-fokusmotor.

Bilde av et nytt digitalt speilløst systemkamera

EOS M10 med det nye objektivet EF-M15-45STM. Her er det plassert i ett skinnetui som gir et bedre grep.

Vil du kjøpe kameraet uten optikk har Canon satt 4000 norske kroner som veiledende utsalgspris. Med det nye objektivet blir totaltprisen 5000 kroner, og det nye STM-objektivet har en veiledende pris på 3000 kroner om du ønsker å kjøpe dette alene. Samtlige produkter skal bli tilgjengelig for salg i løpet av november.

Tøffere konkurranse

Da Canon lanserte G7 X i fjor applauderte vi produsenten for å ha kastet seg inn i kampen om entusiastene med en modell med 1″ sensor. G7 X var en helt reell konkurrent til både Nikons speilløse 1-serie, og ikke minst, Sonys RX-serie som også bruker denne bildesensorstørrelsen. 

Sammenlignet med konkurrentenes modeller var G7 X litt svakere utstyrt på funksjonssiden, men det var også vesentlig  snillere mot lommeboka enn de fleste av konkurrentene. Vi savnet imidlertid én ting: en skikkelig søker. Uten noen intern søker eller blitssko var man prisgitt den elektroniske LCD-skjermen på baksiden, og skal man kapre fotografenes gunst bør man tilby en søker enten den ene eller den andre veien. Nå har imidlertid Canon lansert to nye modeller i sin G-serie, som virkelig byr på konkurranse i denne klassen. G9 X, som er en etterfølger av G7 X, og G5 X som fremstår som en litt mer avansert modell av et det samme kameraet.

Én med søker, og en uten

PowerShot G5 X har en sentermontert elekontronisk søker

PowerShot G5 X har en sentermontert elekontronisk søker

Canon markedsfører de to modellene som relativt like, men G5 X er myntet mot entusiastene som vil ha profesjonell kontroll, mens G9 X er laget for de som ønsker den samme kvaliteten, men som ønsker et kamera som er mer lommevennlig. Ytelsesmessig har begge modeller den samme bildesensoren på 20,2 megapiksler og Canons nyeste Digit-prosessor, nummer 6 i rekken.

Rent optisk sett er det litt forskjell på de to modellene. G5 X skal skilte med 4,2x zoom som strekker seg fra 24mm vidvinkel til 100mm, det blender fra f1.8 til 2.8 gjennom brennviddeomfanget. Blant spesifikasjonene er det egentlig lite som skiller dette kameraet fra G7 X, med unntak av det ekstra grepet, søkeren og blitsporten på toppen av kamerahuset. Den elektroniske søkeren fremstår som en gigant i fysisk størrelse sammenlignet med pop up blitsen på Sony RX100 MK III og MK IV, men Canon skal ha skryt for valget av blitsskoen og den lille innebygde blitsen i søkerhuset. Søkeren er i praksis en fastmontert av Canons eksterne blits som er myntet på EOS M-systemet. Det vil si at den har en oppløsning på 2,3 millioner subpiksler og man kan justere diopteret på venstre side av søkeren om man har en synskorreksjon.

Nytt er også det lille kontrollhjulet som er plassert på kameraets høyre side. Dette gjør at man totalt har tre rullehjul som lar brukeren justere innstillinger kjapt, og det pleier å holde for de fleste entusiaster. På baksiden er det imidlertid en del endringer sammenlignet med G7 X. Den mest fremtredende forskjellen er nok den hengslete skjermen, som gjør at man kan vippe skjermen ut, snu den og la den være beskyttet mot kamerahuset når man reiser. I motsetning til G7 X har også Canon valgt å utstyre G5 X med en mikrofoninngang slik at man kan koble til eksternt lydutstyr om man ønsker å forbedre lyden på videoopptakene. Kameraet kommer i salg i november, og har en veiledende 8000 norske kroner.

Nå størrelsen (og bildekvaliteten) teller

Canon Powershot G9 X har visse likhetstrekk med G7 X, men vi synes kanskje kameraet minner litt om Canons S120 modell, med unntak av at sistnevnte har en helt annen bildesensor og optisk konstruksjon. Canon har imidlertid prøvd å holde de fysiske målene til dette kameraet på lavt som mulig, noe som tilsynelatende har gått ut over både brennvidde og lysstyrke på den optiske konstruksjonen til kameraet.

PowerShot G9 X

PowerShot G9 X

Kameraet tilbyr en 3x zoom som strekker seg fra 28 mm på vidvinkel til 82 mm på full tele i 35 mm format, med største blender fra f2.0 til f4.9. Den har altså en litt dårligere vidvinkel og litt dårligere tele, samt litt dårligere blender enn G5 X kan tilby. Vi antar at dette er gjort for å spare plass og holde størrelsen nede. Det mangler litt av kontrollhjulene som man finner på G5 X, og ligner nok mer G7 X i operativ drift. Programhjulet er fortsatt tilgjengelig fra toppsiden av kameraet, men Canon har valgt å fjerne det dedikerte hjulet for eksponeringskompensasjon. Et slikt hjul ville gått ut over det minimalistiske designet som omfavner kameraet, men det bidrar også til en viss grad å fjerne entusiastinntrykket av kameraet, som er langt mer fremtredende på G5 X.

PowerShot G9 X er også tilgjengelig i sølv og skinn, om man ønsker et litt mer retro-preg på kameraet sitt.

PowerShot G9 X er også tilgjengelig i sølv og skinn, om man ønsker et litt mer retro-preg på kameraet sitt.

Begge de nye modellene har arvet batteriet fra G7 X, som gir en estimert CIPA-verdi rett over 200 bilder per lading. Dette er på ingen måte imponerende tall med tanke på kameraenes størrelse, men heldigvis har Canon også valgt å tilby lading via Micro-USB. Dette betyr i praksis at kameraet kan lades stort sett overalt, også via powerbank og i bil. Dermed bør man kunne vurdere om dette er et skikkelig ankepunkt eller ikke.

G9 X er nærmest strippet for knapper på baksiden, og man er i stor grad overlatt til en trykkfølsom LCD-skjerm på rett i overkant av 1 million subpiksler. Kameraet har en veiledende utsalgspris på 5000 norske kroner. Kameraet blir tilgjgengelig for salg i november, som de øvrige nyhetene, noe som bør love godt for nissen som er på jakt etter å finne noe ny teknologi under juletreet i år.

Diskutér denne artikkelen i forumet her.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.