Canon letter litt på sløret. Men bare litt.

Et knapt døgn etter at Canon slapp nyheten om at de har en 250 megapikslers bildebrikke på lager, letter de på sløret og forteller litt om sine fremtidsplaner.

Det er ikke ofte en kameraprodusent er åpen med produkter som er under utvikling, men av og til gjør de det når det kan gi dem en konkurransefordel, og det er det vi mistenker gjelder her. Uansett, at Canon allerede snuser på å kapre neste steg opp i bildekvalitet for proffe filmskapere burde ikke overraske noen.

8K er det nye 4K

Et nytt videokamera i Cinema EOS-systemet er altså under utvikling, ble det kunngjort, og dette skal utstyres med en fullformat CMOS-brikke på ca 35,4 megapiksler. En forholdsvis høy oppløsning for stillbildekamera etter dagens standard, men her er det altså snakk om film. 60 bilder per sekund, for å være eksakt, og med 8192 x 4320 piksler på hvert av dem blir det mye data som skal kjøres gjennom systemet.

Kameraet skal ha et dynamikkomfang på hele 13 trinn, og skal være kompatibelt med 60 EF-objektiver og 18 EF Cinema-objektiver, av til sammen 96 ulike modeller som finnes.

8k camera

Systemkamera med 120 megapiksler

I samme pressemelding kan Canon fortelle at de også har et nytt systemkamera under utvikling, og at dette skal få en CMOS bildebrikke på noe rundt 120 megapiksler. Det nevnes ikke ytterligere spesifikasjoner på kameraet, men vi merker oss at de bruker et modifisert bilde av et 5D-type kamerahus til illustrasjon.

Vi merker oss også at Canon konsekvent benytter uttrykket “systemkamera” og ikke “speilrefleks” i sin pressemelding. Kan dette bety at en sårt tiltrengt større satsning på et speilløst system er under oppseiling?

Uansett, det annonserte systemkameraet skal kunne benytte 60 av de eksisterende 96 objektivene i Canons EF-serie.

8K referanseskjerm

Canon arbeider i samme slengen med å utvikle en 8K referanseskjerm, som visstnok skal ha 300 piksler per tomme, høykvalitets fargegjengivelse, og høyt dynamikkomfang og lysstyrke.


Diskutér denne artikkelen i forumet her.

Are er utdannet fotograf og har hatt fotodilla siden nittitallet. Han har tidligere vært journalist og redaktør i Akam.no i til sammen syv år, og er nå sjefredaktør i f32.no ved siden av dagjobben som en av flere redaktører av helsenorge.no. Han har også vært sjefredaktør for Visitnorway.com. Han har generelt alt for mange kameraer, av alle mulige systemer - og alt for lite tid til å bruke dem.