Canon lanserer ny versjon av “nifty-fifty”

Forrige versjon ble med rette kalt “plastic fantastic” på grunn av konstruksjonen. Nå har Canon EF 50 mm f/1.8 STM kommet, med bedre objektivfeste og ny fokusmotor.

Ryktet om et nytt 50 mm fastobjektivt med blender 1.8, et såkalt “nifty fifty”, dukket opp for en stund siden – og denne uken ble objektivet lansert. Canon EF 50 mm f/1.8 STM er navnet på det Canon antageligvis håper vil bli en like stor släger som det forrige versjon var.

Nye Canon EF 50 mm f/1.8 STM

Nye Canon EF 50 mm f/1.8 STM med metallfot

Forskjellene mellom den gamle 50 mm f/1.8 og den nye er mange, men det du kanskje legger aller først merke til er selve objektivfestet. Dette festet er nå av metall i stedet for en slags hardplast. Vi regner med at siden de har gått inn for å forbedre festet så har de også forbedret selve konstruksjonen. Du behøver dermed ikke være redd for å se litt hardt på denne versjonen av objektivet. Med den gamle kunne det være en fare for at det smuldret opp, men her har forhåpentligvis Canon gjort det noe mer stivere i fisken.

Det er dog under selve plasten at du finner den store endringen. Dette objektivet har, som mange av de nye billigobjektivene, fått STM-fokusmotor. Denne fokusmotoren ble først introdusert for noen år siden og skal gjøre det først og fremst enklere å fokusere under filming. Canon selv påstår at denne nye fokusmotoren skal gjøre objektivet tilnærmet lydløst under fokusering, men dette har vi dessverre ikke fått sjekket ut. QAndre objektiver med STM-motor har imidlertud vist seg å ha både stillegående og presis autofokus.

Eksempelbilde med nye Canon EF 50 mm f/1.8 STM - Canon 6D, f/2.2

Eksempelbilde med nye Canon EF 50 mm f/1.8 STM – Canon 6D, f/2.2

Tilnavnet “nifty-fifty” kommer ikke bare av at mange liker brennvidden 50 mm, men også fordi selve objektivet er et veldig enkelt og greit objektiv å ha i fotobaggen. Med sine 160 gram er dette et objektiv som til og med kan ligge i lommen (om enn ikke bukselommen) uten at du kjenner særlig til det.

Det har syv blenderlameller som til sammen gir f/1.8 som største åpning. Hvor bra bakgrunnsuskarpheten er vet vi ikke, men ut i fra produktbilder ser det bra ut. Canon EF 50 mm f/1.8 STM virker i det hele tatt som et godt objektiv. Det blir selvfølgelig bare synsing fra oss siden vi ikke har fått prøvd det, men basert på tekniske detaljer og eksempelbilder kiler dette nysgjerrigheten vår.

Objektivet skal i butikkene allerede i slutten av mai og får en veiledende utsalgspris på 1 300,-

Eivind er fast inventar på Ullevaal stadion og Jordal Amfi i egenskap av fotograf og generell sportsidiot, selv om han fotograferer det aller meste, fra landskap til sport. Eivind fotograferer for det meste digitalt, men han er ikke fremmed for å dra fram filmrullene og det analoge kameraet om anledningen byr seg. Eivind har en bachelorgrad i digitale medier og en mastergrad i medievitenskap.

One thought on “Canon lanserer ny versjon av “nifty-fifty”

Leave a Reply