Canon lanserer kameradrøm for sportsfotografen

I 2009 kom klassikeren Canon EOS 7D. Kameraet ble raskt en favoritt i Canon-leiren blant sports- og fuglefotografer, mye på grunn av hastighet, byggekvalitet, autofokussystem og APS-C-bildebrikke. Etter mange måneder og år med venting for mange har Canon endelig lansert oppfølgeren EOS 7D Mark II denne uken. Vi var tilstede på lanseringen og fikk både tatt på og lett testet kameraet som i følge Canon selv skal være “kongen av action”. Det må nevnes at kameraet vi tafset på var en preproduksjonsmodell så vi har ikke fått tatt bilder med det.

Canon 7D Mark II med EF-S 15-85 IS F3.5-5.6 IS USM

Canon 7D Mark II med EF-S 15-85 IS F3.5-5.6 IS USM

Skal 7D Mark II kunne krone seg med tidligere nevnte tittel må det også vise at det duger til akkurat det. Ser man på spesifikasjonene kan det se ut til at de nærmer seg. For det er en hel del godsaker det nye kameraet tar med seg til markedet.

Du finner en helt ny 20,2 megapiksler stor bildebrikke. Denne brikken er en videreutvikling av den du finner i Canon EOS 70D. Siden 7D Mark II skal være et actionkamera, så må det også kunne ta bilder i rask rekkefølge.  Det gjør det også. Hele ti bilder i sekundet er en hel del. Dette gjelder ikke bare i JPG; det gjelder også i RAW-format, noe som er en hastighet som matcher flaggskipet Canon EOS-1D X. Det er med andre ord store mengder med data som skal prosesseres, og mye av grunnen til at 7D Mark II klarer dette er på grunn av de to Digic 6-prosessorene som sitter i kameraet.

Doble Digic 6-brikker styrer kameraet.

Doble Digic 6-brikker styrer kameraet.

ISO-området er en annen sak. Det starter på ISO 100 og går til ISO 16000. Dette kan utvides til hele 51200, men hvordan bildekvaliteten blir er hittil ukjent.

Kameraet tar både CF og SD-kort. Dette er noe vi kjenner fra for eksempel Canon EOS 5D Mark III, men på denne modellen fremsto denne løsningen som noe begrenset. Dette skyldes at Bufferen og filoverføringhastigheten til SD-kortet var vesentlig lavere enn på CF-porten. Hos 7D Mark II har dette snudd helt. Begge kortplassene skal kunne ta fulle serier. Vi testet dette såvidt, og det ser ut til å fungere. Dog, bufferen gikk fort full. Dette kan være både på grunn av hastigheten på kortene, men også fordi det er mye data som skal flyttes.

Det er ikke bare hastigheten som i følge spesifikasjonene matcher toppmodellen.  Mye av teknologien bak autofokusen er også arvet og tilrettelagt fra EOS-1D X. I følge Canon selv skal den faktisk være bedre. Autofokusen skal være ekstra følsom, og har 65 fokuspunkter der alle skal være av krysstypen. Dette betyr at du har et gigantisk fokusområde som sammen med den nyutviklede lysmåleren skal være blant markedets aller raskeste. Dette fikk vi ikke testet skikkelig, men nok til å bli imponert. Spesielt i dårlig lys virket fokusen treffsikker og god.

Canon EOS 7D Mark II gir deg full hastighet på to forskjellig kort. Samtidig.

Canon EOS 7D Mark II gir deg full hastighet på to forskjellig kort. Samtidig.

I tillegg imponerte søkeren oss. 100% søkerdekning er ikke noe nytt, men den virker mye lysere enn noe annet APS-C-kamera vi har hatt hendene på. Søkeren er absolutt på nivå med 1D-X og 5D Mark III. Det er rett og slett en veldig god søker å bruke.

Videobiten er også forbedret. Du skal kunne, som med alle andre moderne fotoapparater, kunne ta video i full-HD med bildefrekvenser fra 24p til 60p. I tillegg har Canon EOS 7D Mark II en spesiell videofunksjon med navnet “Movie Servo AF”. Dette skal visstnok gi deg “full kontroll over fokusering og fokusskift” i følge pressemeldingen. Vi fikk ikke testet dette.

Huset er også verdt å nevne. Det er bygget for å tåle mye, noe du også merker når du holder kameraet i hendene. Størrelsen og tyngden er på linje med Canon EOS 5D Mark III. På øyemål ser de faktisk like store ut.

Canon 5D Mark III og Canon 7D Mark II side om side.

Canon 5D Mark III og Canon 7D Mark II side om side.

En funksjon Canon nevner spesielt i pressemeldingen er den nye “AF-spaken” bak på kameraet. Dette skal hjelpe deg i å bytte fokuspunkter kjapt og effektivt. Vi skjønner ikke helt meningen med akkurat dette. Det er like enkelt, om ikke enklere, å bruke fokuspunktknappen rett bak utløserknappen og så endre med enten fremre kontrollhjul eller multifunksjonsknappen ved nevnte hjul. Det kan tenkes at dette er vanesak, men vi ble ikke overbevist.

En ting som gjorde oss veldig fornøyd med Canon EOS 7D i kombinasjon med Canon EOS 5D Mark II var muligheten for å bruke samme batteritype i begge kameraene. Vi var bekymret for at Canon hadde kommet opp med en ny type batterier, men her tok vi grundig feil. Det vil si; vi tok feil i den hentydning at batteridesignen er den samme. Batteriet som følger med 7D Mark II har modellnavnet LP-E6N, og skal gi med sine 1900 mAh noe bedre batterikapasitet.

 

7D Mark II er laget i magnesium og skal kunne tåle en støyt.

7D Mark II er laget i magnesium og skal kunne tåle en støyt.

Alt i alt er Canon EOS 7D Mark II et kamera vi gleder oss til å se i aksjon. Som nevnt markedsføres det som “kongen av action”, og det tror vi fort det kan være. For hvem skal utfordre det? Det finnes mange andre kameraer som kan gi mye av det samme – men ikke i kombinasjon. I tillegg er ikke prisen avskrekkende. Veiledende utsalgspris er på 15.999,-. Sett i sammenheng med markedet og teknologien du får er dette en ikke så ille pris. Vi likte også veldig godt størrelsen. Det lå godt i hånda, og selv om det er tungt er det ikke for tungt.

Canon EOS 7D Mark II vil være i butikkene i løpet av november. Vi gleder oss.

Eivind er fast inventar på Ullevaal stadion og Jordal Amfi i egenskap av fotograf og generell sportsidiot, selv om han fotograferer det aller meste, fra landskap til sport. Eivind fotograferer for det meste digitalt, men han er ikke fremmed for å dra fram filmrullene og det analoge kameraet om anledningen byr seg. Eivind har en bachelorgrad i digitale medier og en mastergrad i medievitenskap.

4 thoughts on “Canon lanserer kameradrøm for sportsfotografen

    • Jeg snakket med Nikon på Photokina, og de sa at de på mange måter betrakter D750 (og til en viss grad D7100) som D300s sin etterfølger. Noen D400 tror jeg ikke vi skal ha håp om å se, dessverre – i alle fall ikke som har noe med D300 å gjøre.

  1. Pingback: Canon G7 X – Et stort steg i riktig retning | f32.no

Leave a Reply