Canon G7 X – Et stort steg i riktig retning

Det er ingen tvil om at det var Canon 7D MK II som var den store headlineren til Canon under årets Photokina. Kameraet har vært etterlengtet i årevis, og det er ingen tvil om at 7D og nå 7D MK II er de mest spennende og innovative modellene Canon har lansert med APS-C sensor de siste årene.

Canon lanserte imidlertid et nytt kompaktkamera under Photokina, som har fått vesentlig mindre oppmerksomhet. Med det lille kompaktkameraet Canon G7 X har Canon virkelig bestemt seg for å ta opp kampen mot de andre entusiastkompaktene på markedet, og på mange måter er G7 X et mye mer spennende kamera enn G1 X MK II, som vi har omtalt tidligere her på F32.

Les også: Canons entusiast – er den god nok? Vi har sett nærmere på G1 X MK II

Canon G7 X - Definitivt et spennende kompaktkamera

Canon G7 X – Definitivt et spennende kompaktkamera

Så hva er det som gjør Canon G7 X så spennende? For det første har Canon valgt å utstyre kameraet med en 1″ sensor, og ikke den større 1,5″ sensoren som man finner i G1 X og G1 X MK II. Sensoren i G7 X har sammes størrelse som man finner i blant annet Sonys RX100-modeller og i Nikons 1-serie. Man kan dermed se på dette kameraet som en direkte konkurrent til Nikons speilløse systemmodeller og Sonys entusiastmodeller i kompaktklassen. Spesielt Sony har fått svært hederlig omtale for sine RX100-modeller, og det er spesielt bildebrikken som har fått mye oppmerksomhet. Den er vesentlig større enn hva man finner i de fleste kompakmodeller på markedet i dag, samtidig som at den ikke er i nærheten av størrelsen til en APS-brikke. I praksis betyr dette at man kan lage lyssterk optikk som er vesentlig mindre i fysisk størrelse enn det man kan klare med en større bildebrikke, og man får langt bedre bildekvalitet enn hva man får om man kjøper et kamera med mindre bildebrikke.

Canon G7 X er svært renskåret og mimimalistisk.

Canon G7 X er svært renskåret og mimimalistisk.

Canon har sett dette potensialet og utstyrt G7 X med et svært lyssterk objektiv. Her får man blender f1.8 ved vindvinkel, og f2.8 ved full tele. Brennvidden til kameraet er også svært anvendelig, fra 24 til 100 mm. Dette gir en ekstra 30 mm brennvidde sammenlignet med Sony RX100 MK III uten at det går på bekostning av lysstyrken. Rett og slett ganske imponerende saker.

Bildebrikken er utstyrt med 20,2 megapiklser og bildeprosessoren er Canons nyeste digit 6. På plass er en tiltbar 3″ med en oppløsning på 1 040 000 subpiklser som kan snus opp ned slik at at man kan ta selfies om man ønsker. På mange måter ligner skjermen på den man finner på RX100 MK III.

Canon har utstyrt G7 X med en tiltbar skjerm.

Canon har utstyrt G7 X med en tiltbar skjerm.

Canon har utstyrt G7 X med et 31 punkters AF-system og Full HD-opptak inntil 60p er også på plass. I motsetning til G1 X MK II har Canon implementert manuelle innstillinger ved videopptak, noe vi virkelig savnet på nevnte modell. Dette tilbys på de fleste av konkurrentenes modeller, så for å være konkurransedyktig på dette punktet måtte dette være på plass. Er video viktig for deg er manuelle blender- og lukkerinstillinger svært viktig, og vi er glade for at Canon har valgt å implementere dette i denne modellen.

Kameraet har en seriefunksjon som gir mulighet for 6,5 bilder per sekund, og WiFi, samt NTC-tilkobling er også å finne på Canons nykommer. En annen funksjon som vi også så på G1 X MK II er innbygd ND-filter, en veldig kjekk egenskap om man ønsker å skyte ved full blender i mye lys. Den kan også brukes for å få lengre eksponeringer uten å måtte blende helt ned.

Så hva er det G7 X ikke har? En søker. Det er heller ikke noen blitssko på kameraet, så man kan heller ikke koble til en ekstern søker slik man kan på G1 X MK II. Det betyr at hvis en søker er viktig for deg må du velge en annen modell.

Vi liker hva Canon har gjort med dette kameraet, og ser frem til å få tak i et eksemplar slik at vi kan skrive en grundig omtale av det. Slik vi ser det har iallfall Sony fått en enda større konkurrent i kampen om entusiasttronen blant kompaktkameraene.

Vil du lese mer om kameraets spesifikasjoner kan du ta på kameraets produktside.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.

This entry was posted in Nyhet and tagged .

7 thoughts on “Canon G7 X – Et stort steg i riktig retning

  1. Hvordan er dette i forhold til Canon G15?
    Vurderer å bytte ut kompaktkameraet mitt… Greit med gode bilder. Bruker til vanlig Canon 6D, men er deilig å blant bare ha med seg et lite og nett kamera.

    • Hei Kamilla! Beklager sent svar. Sammenlignet med G15 har dette kameraet en vesentlig større bildebrikke som skal by på bedre detaljgjengivelse og bildekvalitet, spesielt i situasjoner med lite lys. G15 er litt større rent fysisk, og byr også på optisk søker (selv om denne ikke er mye å skryte av). Den har også blitssko, så om du bruker eksterne blitser bør du vurdere den modellen. G7 X kan imidlertid skilte med vippbar, trykkfølsom skjerm, WiFi, bebre fokussystem og bedre videofunksjon. Det blir litt valgets kval, men vi synes nok at G7 X fremstår som den mest interessante modellen av disse to per dags dato.

Leave a Reply