Canon EOS M5

Canon har lenge hatt speilløs kameraserie, men den har hatt sine mangler. Nå er den nyeste versjonen lansert, Canon EOS M5, men er den det markedet har savnet?

Da Canon lanserte deres første M-iterasjon i juni 2012 var det mange som ble skuffet. Utseende- og teknikkmessig var dette noe vi følte var langt unna det vi hadde forventet. Fujifilm, Sony og Olympus hadde allerede gode speilløse kameraer – hadde Canon sovet i timen?

Nå, fire år etter, kan det virke som om Canon såvidt har våknet – om enn litt sent.

Canon EOS M5 bruker samme 24,2 megapiksler bildebrikke du finner i speilrefleksen EOS 80D. Det betyr at M5 også har dual-pixel-fokus, noe som gir fasedeteksjonfokus på rett på bildebrikken. For å håndtere datamengden og autofokusen er kameraet utstyrt med Canons DIGIC7-prosessor.

Canon EOS M5 med objektivet EF 85mm f/1.8L USM

Canon EOS M5 med objektivet EF 85mm f/1.8L USM

Knapper og betjeneningsmessig ligner det stort på Canons innstegskameraer i EOS-serien. Ut i fra bildene vi har sett kan størrelsen også minne om de mindre apparatene i samme serie.

Er det nok?

Det vi lurer på er om dette er nok, eller om det er for lite og for sent av Canon. Ut i fra bildene er ikke dette et stort kamera og om du allerede er en Canon-bruker kan du benytte deg av dine allerede eksisterende objektiver med en overgang. Ikke at du behøver det sånn egentlig; objektivene i M-serien er mer enn gode nok.

Toppen av Canon EOS M5

Toppen av Canon EOS M5 har hjul og knapper du kjenner fra speilrefleksserien.

 

Vi tror dette er et bra kamera, men Canon kommer rett og slett for sent med det. Hvorfor har de ikke gjort disse design- og teknologigrepene før? I tillegg er prisen en utfordring. Canon EOS M5 har veiledende pris på over 11.000 kroner. I dagens marked er dette mye for en kameraserie som ikke har overbevist før. Joda, det er det første entusiast-kameraet i M-serien, men dette blir rett og slett for mye. Spesielt med tanke på at Olympus og Fujifilm  allerede har gode, velutprøvde kameraserier for under 10.000 kroner.

Canon EOS M5 vil være i butikkene i løpet av november, og ha en veiledende utsalgspris på 11.262 kroner.

Eivind er fast inventar på Ullevaal stadion og Jordal Amfi i egenskap av fotograf og generell sportsidiot, selv om han fotograferer det aller meste, fra landskap til sport. Eivind fotograferer for det meste digitalt, men han er ikke fremmed for å dra fram filmrullene og det analoge kameraet om anledningen byr seg. Eivind har en bachelorgrad i digitale medier og en mastergrad i medievitenskap.