Canon EOS M5: M-periet slår tilbake

Helt siden speilløse systemkameraer ble introdusert i 2008 har en samlet fotoverden ventet på at de to store – Canon og Nikon – skulle ta markedet med storm. Det har aldri skjedd. Canons forsøk med M-serien har rett og slett hengt litt bakpå. Så hva nå med Canon Eos M5?

Kameraet, med samme navn som en BMW, ser ut som en blanding av 100D og G1x. Det har kroppen til G-serien, men søkerhuset til 100D. Vi må dog ikke skue hunden på hårene. Der 100D er et innstegskamera har M5 alle kontrollhjulene satt på “entusiast”.

Fysisk

Canon EOS M5 er bygget i en sterk komposittplast som gjør at det føles både lett og veldig solid. Størrelsen er heller ikke feil. Kameraet er ikke stort, men det er ikke så lite at det føles for lite. I f32.no er vi litt delt i hva vi tenker om størrelsen. Sportsfotografen vil ha det så stort som mulig, mens de to andre er mer over på “less is more”-siden. I dette tilfellet er vi dog alle enige: Størrelsen er helt riktig!

PASM-hjul på den ene siden av søkeren. Flere kontrollhjul og utløser på den andre.

Den solide følelsen kommer av kombinasjonen elastomer og polykarbonat. Dette skal gjøre at kameraet tåler en hel del. Om det tåler like mye som proffmodellenes magnesiumlegering er dog usikkert. Vi prøvde ikke.

Kontrollhjulene og knapper er alle innenfor kort rekkevidde. La ikke antall kontrollhjul skremme deg, her er enkelheten satt i høysetet: Du skal kunne gjøre alle endringer uten å fjerne øyet fra søkeren, og det går faktisk – sett at du kjenner kameraet, selvfølgelig.

Canon EOS M5s bakside

Og den kjennskapen får du fort. Mye fordi kameraet ligger godt i hendene, men også fordi kameraet gjør det enkelt for deg. Det vil rett og slett hjelpe deg i ta bilder. I tillegg er menyen i M5 i gjennomført Canon-stil. Har du brukt et Canon-kamera før og vært i menyene så kjenner du deg igjen med en gang.

Canon EOS M5 gjør mye riktig i knappene, men det er noe vi savner. Hvor er den kjente AF-ON-knappen? Den som gir deg mulighet til å aktivere fokusmotoren bakfra, og ikke på selve utløserknappen. Vi ser at det ikke er så mye plass, men det ville hevet nivået på kameraet betraktelig.

Bildebrikke, stabilisering og ny avansert bildeprosessor

Canon EOS M5 bruker samme bildebrikke som du finner i 80D. 24 megapiksler er mer enn nok for de fleste situasjoner og utskrifter. Med Digic7-prosessoren gir M5 deg ISO-rekkevidde fra ISO 100 til ISO 16000. Du kan utvide den til ISO 24000, men det er ikke å anbefale.

ISO 6400 ser ikke dårlig ut

Det mest spennende er derimot ikke at de har brukt en god bildebrikke eller at du får lite ISO-støy på høye ISO-verdier. Det mest spennende er den digitale bildestabilisatoren Canon har plassert i M5. Den gir deg bedre stabilisering uansett om du har objektiver som har innebygget stabilisering eller ei. Dette er spesielt flott når du filmer og vil bruke objektiv uten stabilisering innebygget.

Treffsikker fokus

Moderne kameraer forventes å ha bra fokus, og Canon EOS M5 er intet unntak. Det er vi heller vi heller ikke overrasket over. Det henter teknologi fra Canon EOS 80D og med tanke på at moroa koster litt over 10000 kroner så er det heller det motsatte. Dette er forventet.

Canon EOS M5 bruker Canons eget Dual Pixel AF-system. Denne formen for autofokus benytter større del av bildebrikken som autofokusområde. Dette skal i stor grad forhindre jakting og gjøre autofokusen bedre både i video- og stillbilde-modus.

Autofokusen er treffsikker. Men selv om den er laget for å ikke jakte, så gjør den til tider litt mye av akkurat det. Spesielt oppstår dette når det er mye som skjer. Den opplevdes ikke like treffsikker sammenlignet med Canon EOS 5D Mark III, men det kan også være fotografen sin skyld.

Liten søker med et stort problem

Canon har endelig funnet ut at de skal bruke elektronisk søker i M-serien. Det tok sin tid, men de fikk det til tilslutt. Søkeren er lys og skarp, oppdateringsfrekvensen er rask, og selv under fotballkamper – som kan ha raske bevegelser – så er det ikke noe merkbart etterslep.

Det er dog ikke alt som er godt med søkeren. Den er litt for liten. Dette merker du spesielt om du er vant til store søkere fra proffseriene fra andre speilløse leverandører eller DSLR-kameraer. I tillegg, og dette er et stort problem, så går skjermen i svart etter at du har tatt bilde. Det betyr at når du tar seriefoto så går søkeren i sort. Ofte. Bildet er ikke borte så lenge, men det er lenge nok til at det blir uoversiktelig. Hvorfor, Canon, hvorfor?

Berøringsskjermen er dog helt riktig utført. Den er rask og responsiv. Og dette er kanskje M5s beste punkt. Her kommer Dual Pixel AF-en helt til sin rett. Du kan flytte fingeren over skjermen og se at fokusen nesten sømløst flytter seg fra et sted til et annet. Det interessante med dette er i kombinasjon med ansikter. For, og dette er faktisk skikkelig morsomt, om du har flere ansikt på skjermen så kan du trekke fingeren over samtlige – så kan du velge de forskjellige ansiktene mens du for eksempel filmer.

Canon EOS M5 er treffsikker.

Og med en gang vi snakker om å bruke finger på skjermen: Har du først trykket en gang, så er det bare å trykke en gang til. Da tar du nemlig bildet. Veldig enkelt, og veldig greit.

Kameraet har også søker og det er superenkelt å bytte mellom skjerm og søker. Du setter rett og slett bare kameraet opp mot øyet så merker det at øyet er ved søkeren. Tar du vekk ansiktet bruker du skjermen.

Det er dog ikke bare bra med denne kombinasjonen av touchskjerm og søker. Vi opplevde at vi flyttet fokus opptil flere ganger når vi satte øyet til skjermen. Hvorfor? De store nesene våre gned mot skjermen og flyttet fokus. Dette er noe vi godt kunne klart oss uten. Hvorfor skifter vi fokus når vi bruker søkeren? Sånne ting er med på å forringe opplevelsen av kameraet.

Dette var vel lit vel kronglete, Canon?

Som seg hør og bør kan skjermen også flippes opp og ned. Litt kronglete med flippinga ned, men det fungerer. Det som dog ikke funker er om du bruker stativ og skal ta selfie. Problemet med flippinga er at om du skal se på skjermen og stå foran kameraet så må du vende skjermen ned. Da får du ikke satt kameraet på stativ og sett på skjermen samtidig.

Bildekvalitet

Vi kan snakke så mye vi vil om betjeninga, men det er ofte resultatet som er det viktigste. Canon EOS M5 gjør seg så absolutt ikke bort. Det er et kamera som leverer god kvalitet på bildene. Vi har dessverre ikke mulighet til å vitenskapelig teste kvaliteten så alt er basert på hvordan vi syns bildene ser ut.

Bildebrikken er basert på den samme du finner i Canon EOS 80D, og det synes på resultatet. Det er faktisk noe av det beste du får på markedet til denne prisen. Takket være Digic7-prosessoren kontrollerer M5 bildestøyen veldig bra. Den er overraskende god helt opp til ISO 6400. Om du går over 6400 blir støyen naturligvis mer utrepeget, men holder du deg under vil du ikke merke så mye til det i det hele tatt.

Interessant nok så er JPG-ene også veldig gode. Det virker som om Canon har tenkt at mange har lyst til å bruke fotoapparatet til bare JPG. Dynamikken i filene er veldig god og den takler både høylys og skygger på en ekstremt god og behagelig måte, uten at fargene forsvinner enten i utbrenthet eller evig mørke.

Konklusjon

Som nevnt i starten så har Canon lenge hengt etter med de speilløse systemkameraene. Har de andre blitt tatt igjen? Det er vanskelig å si, men EOS M5 er et veldig bra speilløst systemkamera. Det er faktisk det beste speilløse fra Canon vi har prøvd. Ikke at det har så mye konkurranse, sånn egentlig.

Vi er til syvende og sist storfornøyd med M5. Det er et kamera som gir deg veldig mye i de aller fleste situasjoner. Den 24 megapiksler store bildebrikken og Digic7-prosessoren gir deg veldig god bildekvalitet – og kameraet er kompakt. I tillegg så er det raskt. Du får rett og slett masse morsomt i ett kamera.

Noe av det smarteste Canon gjorde var å lage en overgang fra EF-M til EF-fatning. Det gjør at du sømløst kan bruke egne EF-S eller EF-objektiv på M5. Dette er glimrende. Vi benyttet sjansen til å fotografere med EF 70-200 mm f/2.8L IS I, og selv om kombinasjonen kanskje ser litt tåpelig ut fungerer det overraskende bra.

Gratulerer Canon, dere har virkelig gjort et godt stykke arbeid med M5!

Canon EOS M5 koster i skrivende stund omkring 11000 kroner.


Diskuter artikkelen

Diskuter denne artikkelen her

Vi har inngått en avtale med Diskusjon.no slik at du nå kan diskutere våre artikler der. Du må ha en konto på diskusjon for å gjøre dette, men det er gratis å få om du ikke allerede har en.

Eivind er fast inventar på Ullevaal stadion og Jordal Amfi i egenskap av fotograf og generell sportsidiot, selv om han fotograferer det aller meste, fra landskap til sport. Eivind fotograferer for det meste digitalt, men han er ikke fremmed for å dra fram filmrullene og det analoge kameraet om anledningen byr seg. Eivind har en bachelorgrad i digitale medier og en mastergrad i medievitenskap.