Bruk riktig lukkertid

De fleste vet at rask lukkertid fryser bildet og at lang lukkertid gjør bildene uskarpe, men hva skal man egentlig tenke på for å få det resultatet man ønsker seg? Vi deler våre tips.


Tips 1: Stol aldri på kameraets valg av lukkertid

Takket være moderne lysmålingssystemer kan kameraer raskt regne seg frem til riktig forhold mellom lukker og blender når man trykker ned utløserknappen.

De fleste kameraer er imidlertid konstruert slik at de foretrekker en lav ISO-verdi i stedet for en rask lukkertid, så i situasjoner med varierende eller lite lys kan man raskt ende opp med uskarpe bilder fordi kameraet valgte for lav ISO-verdi, og dermed en for lang lukkertid.

I situasjoner hvor man har mye lys kan man imidlertid trygt velge det blendertrinnet man ønsker, og deretter stole på at kameraet velger rett lukkertid basert på valgt eller automatisk ISO.


Tips 2: Sett blender og lukkertid selv

I de fleste situasjoner er de fleste godt tjent med å fotografere i et halv- eller helautomatisk fotoprogram. Dette er en stor fordel når man skal fotografere under forskjellige situasjoner, og låser man kameraet på en innstilling risikerer man å komme hjem med feileksponerte bilder fordi lysforholdene har endret seg underveis.

Bilde av et lukkerhjul på et kamera

Setter du lukkertid selv kan du være sikker på at lukkertiden er rask nok til at bildene blir skarpe nok.

I et bryllup for et par år siden skulle jeg ta et gruppebilde av bruden med forlover, venninner og brudepiker. For å få alle skarpe valgte jeg blender f8 på kameraet og satte ISO til automatisk. Etter et par eksponeringer kom det imidlertid en sky som skygget noe for solen, og som dermed tok vekk mye av lyset.

Ettersom jeg sto og så gjennom kameraets søker la jeg ikke så mye merke til dette, og så ikke at lukkertiden sank betraktelig. Dette førte til at kameraet valgte en lukkertid på 1/40 sekund, og med en munter og glad gjeng foran kameraet ble nærmest samtlige av bildene jeg tok så uskarpe at de ikke kunne brukes.


Tips 3: Finn din foretrukne lukkertid

Gå systematisk til verks, og finn den lukkertiden som fungerer best for deg. Jeg har sett profesjonelle fotografer få knallskarpe bilder ned mot 1/20 og 1/10 lukkertid, men det hører sjeldenhetene til. Man kan være heldig å få en god eksponering eller to om man skyter i seriemodus, men man er uansett prisgitt et statisk motiv for å ikke få bevegelsesuskarphet.

Personlig liker jeg helst å fotografere med en lukkertid på 1/125 sekund. Dette er raskt nok for de aller fleste situasjoner, og hvis man i tillegg velger blender etter behov vil man stort sett ende opp med en god eksponering.


Tips 4: Bruk en lukkertid som passer til situasjonen

Det er ikke alltid at en rask lukkertid er det som skal til for å skape det bildet man ønsker. Noen ganger kan en rask lukkertid ødelegge følelsen av fart, så tenk på dette om du ønsker å fotografere noe som er i bevegelse. Skal du fotografere en syklisk eller en motorsyklist som passerer deg kan det være vel så stilig med en lang lukkertid som en rask.

I slike situasjoner kreves det at man prøver seg litt frem før man får det resultatet man ønsker, og man må også passe på at man blender ned nok til at lukkertiden blir lang nok. Er det mye lys ute kan det være fordelaktig å bruke ND- eller polariseringsfilter, som hindrer noe av lyset å nå inn til bildesensoren.

Lang lukkertid kan ha sine fordeler om man ønsker å skape fart og liv i et bilde.

Lang lukkertid kan ha sine fordeler om man ønsker å skape fart og liv i et bilde.


Tips 5: Bruk stativ når det trengs

Man kan være stødigheten selv, men enkelte situsjoner krever at kameraet står dønn i ro for at bildet skal bli skikkelig skarpt. Dette er spesielt viktig i situasjoner som krever spesielt lang lukkertid. Noen ganger befinner man seg i en situasjon hvor man har lite lys, og for å få eksponert sensoren med nok lys må man bruke lukkertid opp mot 30 sekunder eller lenger. I slike situasjoner er det ønskelig å bruke så lav ISO-verdi som mulig for å unngå støy i bildet, noe som bidrar til at sensoren trenger mer lys enn om man hadde gått opp i ISO-verdi.

Et god tips i slike situasjoner er å plassere kameraet på et stativ, og aktivere speillåsen på kameraet om man bruker et speilreflekskamera. Sett også kameraet på selvutløser så unngår man bevegelse i kamaeraet når man trykker på utløserknappen. Det kan også være lurt å kjøpe seg en fjernkontroll om man må fotografere lenger enn 30 sekunder. Enkelte fjernkontroller har tilleggsfunksjoner som lar fotografeen fotografere i et gitt antall minutter eller timer om det er ønskelig.

Noen ganger krever motivet at kameraet står på et stativ.

Noen ganger krever motivet at kameraet står på et stativ.

Det viktigste er at man får et bevisst forhold til hvordan lukkertiden påvirker eksponeringen og skarphet. Noen ganger kan et bilde se tilstrekkelig skarpt ut, men når ser nærmere på bildet oppdager man at kameraets lukkertid har vært litt for lang og at motivet ikke var nok i ro til at lukkertiden frøs det tilstrekkelig. Med et mer besvisst forhold til dette kan man enkelt unngå slike situasjoner, og sitte igjen med flere gode bilder når man har vært ute og fotografert.

 

 

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.

Leave a Reply