Adobe slipper Lightroom for iPad

Det har gått rykter lenge, men i dag lanserte Adobe endelig en egen versjon for Apple iPad. Foreløpig er det kun til denne enheten at applikasjonen er støttet, men Adobe har bekreftet at det snart vil bli lansert en iPhone-versjon av det populære bildebehandlingsprogrammet.

Adobe er kjent for sine bildebehandlingsprogram, og mest kjent er kanskje Photoshop som nærmest er synonymt med det å manipulere og redigere bilder. Nettbrettbrukere har i lengre tid hatt mulighet for å redigere bildene sine med en egen Photoshop-applikasjon, men flere har etterspurt en app som gjør at de kan synkronisere og redigere bildene sine via Lightroom, som i langt større grad brukes til bildehåndtering og lagring.

AdobeLR-mob2.956x537

Synkroniserer med maskinen hjemme

Den største nyheten med applikasjonen er at den synkroniserer med Lightroom som du har på maskinen hjemme (så fremt du kjører Lightroom 5), noe som skal gjøre arbeidsflyten til fotografer lettere. Kort fortalt kan man enkelt håndtere og synkronisere bildene dine fra iPaden til maskinen, og motsatt, og man kan gjøre enkel redigering av bildene direkte på nettbrettet. I praksis betyr dette at man eksempelvis kan være på et fotooppdrag, overføre bildene til iPaden, gjøre redigeringer og så har man bildene synkronisert med maskinen hjemme når man ønsker å arbeide på en maskinen. Praktisk og greit.

Ikke for hvermansen

Tenker du nå at det bare er å gå i app Store, laste ned appen og kjøre i gang bør du kanskje vite at appliksjonen bare er gratis i 30 dager før man må enten kjøpe eller abonnere på Adobes skytjeneste. Ønsker du derfor en appliksjon som har en engangsavgift ved kjøp, tar du altså feil. Ønsker man å benytte seg av appen bør man derfor være Lightroom-bruker fra før, og aller helst abonnenere på Adobes fotografpakke. Den koster rett under 100-lappen i måneden, og gir brukeren tilgang til Photoshop CC og Lightroom 5, samt nå den nye iPaden-versjonen. Å betale 1200 kroner for å kunne bruke et slik program vil nok kanskje skremme en del fra å skaffe seg appen, men er du abonnent på Adobe Cloud vil man få appen på kjøpet. En annen ting verdt å nevne er at appen bare fungerer på iPad 2 og nyere da den krever iOS 7 som operativsystem.

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.

Leave a Reply