Å fotografere for mye

Den digitale revolusjonen har på mange måter endret hvordan vi mennesker forholder oss til fotografering. I filmens dager var hver enkelt eksponering relativt kostbar, og det var sjeldent man tok flere bilder av samme motiv. I tillegg var det å bære rundt på et kamera et mer aktivt valg enn hva det er i dag, hvor folk flest alltid har et kamera tilgjengelig. Moderne mobiltelefoner har etterhvert blitt utstyrt med svært kapabel fototeknologi, et resultat av at stadig flere forventer mer av kameraene fra telefonene.

Når man fotograferer med film er det ikke sikkert at resultatet blir helt som man hadde håpet. Og man får som regel bare én sjanse til å ta bildet man ønsker.

Når man fotograferer med film er det ikke sikkert at resultatet blir helt som man hadde håpet. Og man får som regel bare én sjanse til å ta bildet man ønsker.

Det er også langt mer populært å fotografere nå enn før, og selv om kameratelefoner har vært på markedet lenge er innføringen av smarttelefoner det som i størst grad har bidratt til at stadig flere fotograferer mer. Et tydelig eksempel på det er bildetjenesten Flickr, en av verdens største bildedatabaser. Her er det nettopp mobiltelefoner som troner øverst på listen over mest brukte kameraer.

En annen årsak til at vi stadig fotograferer mer, er lagringskapasitet. På de første kameramobilene og digitalkameraene var lagringsplassen begrenset, og store minnekort var svært kostbart. I dag er lagringskapasiteten på mobiler nærmest et ikke-spørsmål, og prisene på minnekort har også falt betraktelig.

Panoramabilde over Roma

Med et digitalkamera kan man se resultatet med en gang, og deretter korrigere bildene slik at man får ønsket resultat. Bildet består av 7 ulike eksponeringer tatt etter hverandre.

Man kan derfor bekymringsløst sette kameraet på seriefotografering og fotografere så mye man har lyst. Det er kanskje akkurat dette som kanskje er den største utfordringen ved den nye digitale hverdagen.

Da jeg leste denne artikkelen for et par dager siden, fikk det meg til å reflektere over hvordan jeg selv fotograferer, og hvor lett det er å knipse et par bilder ekstra når man først er i gang, for å sikre at man ikke går glipp av noe. I desember ble jeg pappa for første gang, og den lille poden har blitt hyppig fotografert de siste seks månedene. Her om dagen fant jeg ut at det kanskje var greit at å få kategorisert alle bildene jeg har tatt, og begynte jobben med å flytte bildene fra diverse minnekort og mobiltelefonen min. Etter å ha rensket ut bildene som ble uskarpe og plukket ut de beste eksponeringene i ulike serier satt jeg og min kone igjen med over 1000 bilder. Det gir et snitt på nesten 6 bilder per dag, og langt mer enn hva vi noen gang kommer til å få bruk for. Fortsetter vi i dette tempoet vil vi ha rundt 28000 bilder å velge mellom når gutten vår når konfirmasjonsalder. Tenk hvilken utfordring det blir når man skal velge bilder til sangheftene.

For en ivrig hobbyfotograf er det lett å bli litt ivrig når man får barn. Bare den første uken ble sønnen min fotografert nærmere 500 ganger.

For en ivrig hobbyfotograf er det lett å bli litt ivrig når man får barn.

Dette har gjort at vi blir begge har blitt mye mer bevisst på hvordan og når vi fotograferer. Jeg vil ikke at sønnen min skal vokse opp med en erindrng om at pappaen og mammaen hans alltid hadde en merkelig dings foran ansiktet når vi var ute på tur eller fant på noe.

I en endret mediehverdag hvor stadig flere velger å knipse bilder av hva de gjør, hvor de er og hva de spiser til enhver tid, er det kanskje blitt enda viktigere å huske på at man av og til legger vekk kameraet, og heller konsentrerer seg om å hygge seg i øyeblikket. Da risikerer du ikke at du går glipp av det fordi det måtte dokumenteres.

 

Paal er utdannet medieviter, og jobber til vanlig som senior kommunikasjonsrådgiver i Gjensidigestiftelsen. Han har tidligere jobbet fire år som frilansjournalist for Akam.no, og er en av grunnleggerne av f32.no.

Leave a Reply